ROOSENDAALS   BIERGILDE  


‘Een fruitig blondje en prettig bitter’

Dinsdag 17 mei 2005 - ROOSENDAAL – Zure gezichten afgelopen pinksterweekeinde op de Markt in Roosendaal. Het is ook even wennen, zo’n Duchesse de Bourgogne. Niet zo maar een biertje, maar een van de ontdekkingen die het Roosendaals Biergilde de liefhebbers liet proeven tijdens de zesde Hap Stap.

(Foto Peter van Trijen)

Het Roosendaals Biergilde stond voor de derde maal op het culinaire festival, dat voor het eerst in het pinksterweekeinde werd gehouden.

„De vorige edities waren in augustus. Dan zijn er heel veel mensen op vakantie. Bovendien moesten we steeds springen met de data. We wilden een vast weekend. Met Pinksteren was er niks te doen in de stad. Vandaar dat we het festival naar voren hebben gehaald. Het was wel een gok met het weer, maar we hebben geluk gehad. De Markt zat goed vol“, zegt mede-organisator Dennis Raats. Dakota, De Raatskelder, Chagall, El Corazon, De Belofte, D’Ouwe Mart en De Postkoets hadden onder meer varkenshaas met mosterdsaus, gemarineerde spareribs, een gegrilde ossehaas met wokasperges en een grand dessert op het Hap Stap-menu staan. Het biergilde serveerde een pallet van vijf bieren, waaruit iedereen drie bieren mocht kiezen.

„De Duchesse de Bourgogne is een zoetzurig, robijnrood bier uit België. Lekker fris en bijzonder. Christoffel Blond is een fruitig blondje en prettig bitter“, prijst voorzitter Eef Stoopendaal aan.

De leden van het gilde zijn echte bierkenners. Liefhebbers, geen zuipers. Genieten en het ontdekken van onbekende bieren komen op de eerste plaats. Eenmaal per maand houdt het gilde in café De Sjoes op de Markt een proeverij.

„Inmiddels hebben we honderddertig bieren uit vijftien landen geproefd“, vertelt secretaris Anton Walravens. „Het begon in 2002 als een soort grap met een uitstapje naar de 24 uur van het Belgische speciaalbier in Antwerpen. Dat was toch wel heel leuk; weinig gedronken, maar wel veel verhalen gehoord van die brouwers. Daarna zijn we met dat clubje uit De Sjoes bij elkaar gaan zitten en is het gilde opgericht. We hebben nu vijfendertig leden. Proeven staat voorop. Je kunt met bier ook koken, maar dat doen we niet. We drinken het.“

Een man verslikt zich in zijn vleesspies. Er hollen drie schreeuwende voetballers langs het bomvolle terras op de Markt. Boos op de scheids. Straattheater van Drie Maal Plankenkoorts. Twintig seconden later keert de rust weer. Geroezemoes op een mooie pinksterdag. Ook op het Tongerloplein, waar Han Mulder (De Moriaan) en Jeremy Vermolen (Den Dieje) net als vorig jaar hun eigen culinaire festival Rond de Tong houden. Ander publiek, andere gerechten. Beetje uitdagender dan op de Markt. „We hebben een carpaccio, een speenvarkenkoteletje, sintjakobsschelpen, een halve kreeft en patisserie. Een compleet menu“, vertelt Mulder. „Rond de Tong bijt niet met Hap Stap. Ze versterken elkaar.“ Op het plein, onder de boom probeert een vrouw met haar plastic bestek het vlees uit een kreeft te wurmen. Geen alledaagse bezigheid.

„De eetcultuur is de afgelopen vijftien, twintig jaar ontzettend veranderd in Nederland. Vroeger gingen mensen alleen uit eten in het weekend. Dat was iets bijzonders. Met tafellakens van damast. Dat is niet meer. Wie nu niet een keer in de twee weken naar een restaurant gaat, spoort niet. Eten en koken zijn een lifestyle geworden. Mensen proberen thuis meer. Ze zijn kritischer.“

„Klopt“, zegt Vermolen. „Ik krijg soms tips van klanten om iets te maken. Dat is leuk. In koken kun je je creativiteit kwijt.“

Vermolen laat dat niet alleen in zijn restaurant zien, maar ook iedere week op tv bij RTL4.
Zaterdagavond ‘jamde’ hij met collega tv-kok Ramon Beuk. Koken is hip.

„Ze hebben mij ook een keer gevraagd bij Veronica“, zegt Mulder. „Dat was voor een jongerenprogramma. Maar ja, ik ben geen twintig meer. Ging dus niet door.“

Hij lacht. Ook omdat de zon het niet laat afweten. „Somber weer is stoofvlees, mooi weer is vis en witte wijn.“

Een uur later staat Mulder met een pollepel in zijn hand te swingen in de kooktent. Geen lege terrasstoel te bekennen.