ROOSENDAALS   BIERGILDE  


Herfstbokbier op terras in een zomers zonnetje

ROOSENDAAL - Bokbier wordt ook wel herfstbier genoemd, maar de herfst leek zaterdag tijdens de jaarlijkse bokbierproeverij van het Roosendaals Biergilde nog ver weg.

De bijna honderd deelnemers aan de proeverij genoten op het terras van het biercafé De Sjoes van de laatste zomerzon.

Het Biergilde had dit jaar gekozen voor Europese bokbieren. Naast de Nederlandse bokbieren waren er herfstbiertjes uit België en Duitsland. Volgend jaar de is tiende bokbierproeverij en het bestuur van het Roosendaals biergilde is van plan dit lustrum groots te gaan vieren. "Wij komen hier elk jaar om te genieten van de bokbieren. Maar niet alleen in Roosendaal drinken wij speciale biertjes, wij reizen ook regelmatig af naar Brussel, Antwerpen en Den Bosch om daar te gaan proeven", aldus Andre Moerbeek en Jan van Stipthout uit Bergen op Zoom. "De herfstbok is een echte Nederlandse traditie. In België is dat het Kerstbier", vult bierkenner en lid van het Roosendaals Biergilde Rien Bartelen aan.
Ook Piet Schepers en Anton Luijten uit Roosendaal hebben een plaatsje gevonden in De Sjoes om te genieten van de bokbiertjes. "Wij zij voor het tweede jaar hier en zijn echte liefhebbers van speciale biertjes. Het blond bier van Leffe is onze topper. Laatst zijn we nog bij een huisbrouwer in België op bezoek geweest om zijn eigen gebrouwen bier te proeven", aldus het tweetal. Dat het bier proeven niet alleen een aangelegenheid voor heren is, maken de dames Inge van Oers en Mariëlla Goosens duidelijk. "Ik kom hier speciaal voor het bier de Deugniet", zegt Inge. Haar vriendin vult aan dat zij liefhebber is van witbier.