ROOSENDAALS   BIERGILDE  


Kunst net een schuimkraag

Bierproeven is veel meer dan een teug nemen, demonstreert Maurice Hermans, 
lid van het Biergilde Roosendaal, terwijl hij een glas Leffe Triple tegen het licht houdt.


Roosendaal - 'Bierproeven is een culinaire bezigheid, stelt Gerard Rovers lid van het Roosendaals Biergilde, terwijl hij nog een teug neemt van een vorstelijk glas Belgische triple Karmeliet.

In Café De Sjoes waar het biergilde gisterenmiddag een proeverij hield, is het een drukte van belang. Ruim vijftig bierliefhebbers hebben zich verzameld om zes keer het gouden nat te keuren. En dat gaat er serieus aan toe. Er wordt niet alleen geproefd, maar ook geroken aan het bier, terwijl de schuimkraag in het glas aan een nauwgezet onderzoek wordt onderworpen. Bij verschillende bieren moet het schuim aan de wand van het glas kleven, weet bierkenner Jurgen Jongenelen, die later bij het blindproeven veel moeite blijkt te hebben de verschillende bieren te herkennen. Blindproeven is gewoon ontzettend moeilijk, klinkt het. De leden van het Roosendaals Biergilde komen iedere eerste zondag van de maand bij elkaar in hun proeflokaal in De Sjoes. Meestal nodigen we een brouwer uit die wat vertelt over zijn bier en daarna gaan we proeven, verteld bestuurslid Iwan van Strien.

Fanatiek
Veel leden gaan helemaal op in hun hobby. Wij gaan elk jaar naar de bierpassie in Antwerpen, waar alle Belgische bieren worden gepresenteerd en natuurlijk zijn we vaste gasten bij het kerstbierfestival van O.B.E.R. in Essen, reageren Gerard Rovers en Cor Potters, die al enkele jaren lid zijn van het Roosendaals Biergilde. 

Ik hou het meeste van een triple met hoge gisting, maar ik ben toch het hele jaar op zoek naar nieuwe bieren. Soms valt het tegen, maar af en toe kom je een biertje tegen dat echt uit de kunst is. Dat is het leuke van deze hobby, verteld Rovers. Cor Potters struint al jarenlang de Belgische biermarkt af. Vijftien jaar geleden stond ik voor een abdij in België om het trappistenbier te proeven, maar de deuren waren dicht. toch kreeg ik er een biertje om te proeven. Dat zijn de leuke dingen die je niet vergeet. Thuis houden Potters en Rovers er een mini-bierkelder op na, waar heel wat soorten worden bewaard. Ik koop dit jaar de kerstpalm, maar die moet je een jaar bewaren om een echt goed biertje te drinken, besluit Rovers terwijl hij aan een triple van Leffe begint.