ROOSENDAALS   BIERGILDE  


‘Arnulfus tripel’

Dinsdag 23 mei 2006 - ROOSENDAAL – Roosendaal heeft sinds gisteravond weer een eigen biermerk, Arnulfus Tripel. In café De Sjoes aan de Markt, de thuishaven van het Roosendaals Biergilde, werd de eerste fles officieel geopend door oud-wethouder Leo de Jaeger.Tijdens het Hap-Stap weekend van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni, kan het publiek kennismaken met het bier.

„Arnulfus Tripel is een bier met een rijk Roosendaals verleden“, aldus Luc Goderie, die het ontwerp voor het etiket maakte en gisteravond de historie presenteerde.

Arnulfus de Brabander schonk in de twaalfde eeuw gronden in het gebied rond Nispen aan de abdij van Tongerlo. De Norbertijnen van deze abdij bouwden er later kapellen, kerken en kloosters en hebben bijgedragen aan het ontstaan van Roosendaal.

Drie soorten gerst

Peter Broos is de samensteller van de receptuur van het speciaal bier, dat gebrouwen wordt bij brouwerij de 3 Horne in Kaatsheuvel. „Ik geef niet alle geheimen prijs, maar er zijn drie soorten gerst gebruikt, hop, gist, koriander en honing“, aldus Broos, die het recept heeft overgedragen aan het Roosendaals Biergilde.

„Wij hebben de naam geregistreerd. Het zit in flessen van 33 en 75 cl. En vaatjes van 20 en 30 liter. Enkele Roosendaalse kasteleins gaan het bier tappen en bekende koks hebben het bier gebruikt voor recepten. Tijdens het Hap Stap evenement geven we een kookboekje uit met die recepten“, aldus voorzitter Eef Stoopendaal van het Roosendaals Biergilde.

Later komen er nog speciale glazen en viltjes, zodat het bier volgens Stoopendaal verder in de markt gezet kan worden.

„Ik ben onder de indruk en heb veel waardering voor dit initiatief. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwe product zijn weg gaat vinden. Het is een mooie aanvulling op de Roosendaalse moppen die bijvoorbeeld de gemeente als relatiegeschenk weggeeft“, aldus Leo de Jaeger.

Plannen

Het Roosendaals Biergilde bestaat sinds 2002 en komt nu met een eigen bier. Eind deze maand krijgt Arnulfus een website: www.arnulfusbier.nl Het Roosendaals biergilde heeft plannen om in de toekomst naast de tripel ook dubbel en witbier onder de naam Arnulfus op de markt te brengen.

„We willen eerst afwachten hoe de tripel zich ontwikkeld en daarna kijken we verder“, aldus voorzitter Eef Stoopendaal.