ROOSENDAALS   BIERGILDE  


Proeven en Genieten van de Triple en Speciale Belgische Winterbieren

Roosendaals Biergilde op Kerstmarkt

Bierliefhebbers kunnen in december hun hart ophalen. Op de kerstmarkt op de Nieuwe Markt is ook het Roosendaals Biergilde present met een bierproeverij. Fijnproevers en andere belangstellende kunnen nippen van speciale Belgische kerstbieren en natuurlijk van de Arnulfus Triple, het biermerk van Roosendaal. "Mensen weten vaak niet dat er een heleboel verschillende smaken bier zijn", verteld Anton Walravens , secretaris van het Roosendaals Biergilde.

De Arnulfus Triple is een heel speciaal bier van hoge gisting. Het is gebrouwd naar het recept van Peter Broos door Bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Het is een donkerblond bier en heeft een alcoholpercentage van 7,5 procent en de smaak is zoetig en de Triple heeft een lichte bittere afdronk.

Extra gekruid
"Het Roosendaalse bier kan natuurlijk niet ontbreken op de proeverij", vindt Walravens. "De Belgische winterbieren zijn heel speciaal. Het is daar echt traditie om in de winter met extra bieren te komen. Ze zijn zwaarder dan normale bieren en extra gekruid. De bieren hebben een alcoholpercentage van acht to tien procent. Het zijn meer demonstratiebieren voor een speciale gelegenheid." Roosendaal is zelf ooit een echte brouwersstad geweest, maar tegenwoordig vind je bijna geen sporen meer van. In het verleden had de stad verschillende bierbrouwerijen.

Kennismaken
In totaal kunnen mensen op de kerstmarkt kennis maken met ongeveer tien verschillende biersoorten. De bieren worden geschonken in proefglaasjes. Walravens: "Het Roosendaals Biergilde is een enthousiaste club bierproevers. Verder trachten zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over de bier en deze kennis te delen met leden en andere liefhebbers van buiten het gilde. Maandelijks houden ze proeverijen voor leden. Dit zijn meestal thema-avonden die de leden zelf verzinnen, zoals Engelse bieren of abdijbieren.

Verschillende biersoorten
Volgens Walravens is er verschil tussen pils en bier. "Pils is één biersoort, terwijl bier uit een heleboel verschillende smaken bestaat. Eigenlijk is er altijd wel een bier wat iemand lust." Ook supermarkten verkopen tegenwoordig allerlei speciale biersoorten. Het Roosendaals Biergilde wordt steeds bekender. Zo presenteert het gilde zich bij het HapStafestival en helpen ze ook jaarlijks bij het wereldberoemde Kerstbierfestival in Essen.

Arnulfus Triple
Het grootste succes was ongetwijfeld het op de markt brengen van het eigen Roosendaals biersoort Arnulfus Triple. Voor verschillende groepen worden jaarlijks bierproeverijen gehouden. Ook met de horeca in het Roosendaalse heeft het gilde warme banden. De proeverij op de kerstmarkt wordt voor het eerst gehouden. Wellicht komt er bij succes volgend jaar een vervolg.