ROOSENDAALS   BIERGILDE  


"Proeverij Biergilde op Hap stap"

Donderdag 12 mei 2005 - ROOSENDAAL –
Na het succes van vorige jaar neemt het Roosendaals Biergilde weer deel aan het komende Hap Stapfestival. Zij bieden in het pinksterweekend het Roosendaals publiek een kleine speciaal bierproeverij aan.
Vorige jaar serveerden zij tijdens het Hap Stap de relatief onbekende Nederlandse bieren, de Zeezuiper en de Plzn. Ook dit jaar is in het smakelijke keuze pallet van 5, een 3 tal Nederlandse bieren opgenomen. Uit Zuid Limburg komt van een relatief jonge brouwerij een mooi blond bier. In de jaren negentig werd dit ondergistend bier drie keer bekroond met de titel beste flessenbier van Nederland. De huidige brouwmeester heeft voorheen gewerkt in de Rotterdamse stadsbrouwerij, waar het koperkleurige stoombier vandaan komt. Het laatste Hollandse bier komt van het enige trappistenklooster dat bier brouwt. Na het bezoek van het Roosendaals biergilde aan dit klooster kon er geen vertegenwoordiging van dit cultuurgoed aan het pallet ontbreken.

Referentiekader
Sinds 17 november 2002 is het biergilde in Roosendaal actief. Een groep van circa 35 mannen én vrouwen beoordeelden in de afgelopen periode meer dan honderd bieren. Daarnaast zijn met de collega verenigingen uit België, verenigd in Ober en Hop, al meerdere malen gezamenlijke uitstapjes naar brouwerijen en bierproeverijen gemaakt. Het Roosendaals Biergilde streeft ernaar om de bierkennis van haar leden en /of genodigden te vergroten, te delen of over te brengen. Om aan de benodigde kennis te komen werden specialisten uitgenodigd om de leden deze informatie te geven. Waar proef je op je tong bitter, zoet of zuur? Hoe smaakt hop en wat geeft koriander of curaçaoschil voor specifiek karakter aan een bier? Regelmatig worden naast biergoeroes ook leveranciers van speciaalbieren in de Sjoes uitgenodigd om hun specifieke kennis over te brengen. Samen met de bezoekjes aan Nederlandse en Belgische brouwerijen wordt een goede algemene kennisbasis gelegd. Smaak is persoonlijk. Door nu te discussiëren met andere deelnemers over datgene wat men proeft, bouwt men een zogenaamd referentiekader op. Dit is nodig om later bieren te herkennen en in bepaalde groepen te plaatsen. De resultaten van de maandelijkse proeverijen zijn te vinden op www.RoosendaalsBiergilde.nl

Bierproeverij
Geïnteresseerd in een proeverij op locatie?
Neem dan contact op met Coordinator Externe Proeverijen, surf naar
info@roosendaals-biergilde.nl of spreek komend weekend één van de herkenbare vertegenwoordigers van het Roosendaals Biergilde aan tijdens het Hap Stapfestival.