ROOSENDAALS   BIERGILDE  


Beter met bok!

ROOSENDAAL - ROOSENDAAL - Anton Walravens en Geert Luijks van het Roosendaalse Biergilde waren zondagmiddag getapte jongens in café De Sjoes. Voor het vierde achtereenvolgende jaar hield het gilde daar een bokbierproeverij en tot hun genoegen konden Geert en Anton vrijwel constant flesjes van dat donkere goedje opentrekken. “Het bokbier wint aan populariteit.

Dit is nu echt een puur Nederlands product met slechts hier en daar wat Duitse invloeden. We hebben deze middag zeven verschillende bokbieren op fles en twee uit de tap. Dat is voor ons redelijk te behappen. Toen we hier mee begonnen, hadden we circa twintig belangstellenden over de vloer. Als ik nu zo rond kijk, zijn dat er minstens zestig”, constateert Luijks met genoegen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is bokbier volgens hem geen restproduct. “Absoluut niet! Het is vooral de gebrande mout die zo’n aparte smaak aan dit bier geeft. Suiker en hop doen de rest. Het is overigens geen bier dat je ijs- en ijskoud moet drinken. Bij een temperatuur van tien graden komt bokbier het best tot zijn recht. Met een blokje kaas erbij hapt het heerlijk weg”, vertelt Luijks met de blik van een kenner.