ROOSENDAALS   BIERGILDE  


O.B.E.R.Tje

Zoals jullie weten hebben wij collega bierproevers net over de grens in Belgische Essen. Deze verenging O.B.E.R. staat voor Objectieve Bierproevers van de Essense Regio en brengt eens in de twee maanden een clubblad/nieuwsbrief uit. In het clubblad/nieuwsbrief (O.B.E.R.tje) van uitgave September/Oktober 2003, heeft een stukje gestaan over het Roosendaals Biergilde en Café de Sjoes. Hieronder staan de twee stukjes.

Roosendaals Biergilde Opgericht
Een aantal maanden geleden is in Roosendaal het Roosendaals Biergilde opgericht door een aantal enthousiaste bierliefhebbers. Op het onlangs gehouden Hap & Stap festival werd in een keurig verzorgde (s)tent het groot publiek geattendeerd op het gilde. Doelstelling is om zoveel mogelijk kennis over bier te vergaren en deze te delen met andere bierproevers. In de stand waren drie bijzondere biertjes verkrijgbaar: Brugse Tripel (€ 2,50) Maredsous 10° (€ 3,-) en Duvel(€ 3,-) Voor € 4,- kon je een proefplankje bestellen met de drie bieren in cognacproefglazen, de gist ernaast in aparte borrelglaasjes en een portie oude kaas, samen voor € 4,- Op het verstrekte proefformulier kon je de eigen bevindingen noteren. Het gilde telt momenteel 20 leden en men organiseert maandelijks een bieractiviteit in het café De Sjoes aan de Oude Markt in Roosendaal. Op 5 oktober vond een presentatie met proeverij plaats van de bieren van Moortgat. e-mail: secretariaat@roosendaalsbiergilde.nl url: www.roosendaalsbiergilde.nl Doel is ook om op den duur op een of andere manier met OBER samen te werken bij bepaalde activiteiten zoals festivals, excursies, proeverijen ed.

Cafe Praat
Dit wordt een nieuwe rubriek in het Obertje. Vanaf dit nummer schenken we iedere keer aandacht aan een opvallend café uit de Essense Regio (ruim begrip, in grote lijnen gebied Bergen op Zoom- Kapellen- Brasschaat-Hoogstraten-Roosendaal) Ook uw tips of eigen beschrijving over of van een bijzonder bieradres, café, restaurant kunt u altijd mailen naar de redactie: jan@ober.be

De eerste keer maken we kennis met café De Sjoes, Oude Markt Roosendaal.

De Sjoes is gevestigd in een monumentaal pand aan de Oude Markt in het uitgaanscentrum van Roosendaal. Sinds 8 jaar runt Patrick Duda dit café dat zich de laatste tijd ook heeft toegelegd op speciale bieren. Het Dommelsch café heeft uiteraard het bekende Interbrew assortiment maar ook zo’n 35 andere bieren zoals: Kwelchouf, Karmeliet, Murphy’s, Gouden Carolus, Chimay, Delirium enz. allemaal geprijsd rond de € 3,-en in het juiste glas geschonken. De naam De Sjoes is afgeleid van de Limburgse biermix pils en oud bruin, uiteraard ook hier verkrijgbaar. 2 carnavalsbands, een coverband, een beachvolleybalteam en het Roosendaals Biergilde vinden hier hun thuishaven. Ten tijde van mijn bezoek was er Brugse Tripel en Maredsous van het vat. Een terras met 40 zitplaatsen. Mooi uitgevoerde bierkaart met beperkte productomschrijving.

parkeergelegenheid in omgeving: Emile van Loonpark of parkeergarage Biggelaar. Iedere dag geopend. Ma van 19-01 zo-di-woe-don 14-01 vrij-zat 14-02. Uitgebreide, aktuele en informatieve site: www.sjoes.nl

Hieronder een mening van een Britse biertoerist over de Sjoes:  
      Hi,We only had time for one bar as it was raining
      heavily! We had a great Burgondisch meal at 't Notarishuys
      (Solicitor's/Lawyers house), not far from the market. Interestingly
      they had one of my favorite beers, Kasteel Bruin! I had two so I
      must have been feeling suicidal. Other bottled beers they had were
      Kriek, Westmalle Double & Leffe Blond. After that we went to "De
      Sjoes" on the market square. A very nice place. We had to check our
      eyes though as there was a girls darts team playing there (I had too
      much Kasteel beer I think, does it cause hallucinations????). Brugse
      tripel was the beer of the month. They also had the usual favorites
      of Leffe Blond etc etc. We went for the Brugse tripel, Chimay red,
      Gouden Carolus (hmmmmm lekker!) and the Leffe Blond.

      Only one of my Dutch friends and I (a Brit) are serious Belgian beer drinkers,
      the rest I've been working on for the last year or so :-) The most 
      interesting bottled beers that they had were Kwel Chouffe (the
      landlord prefers the smaller bottles to those of La Chouffe etc) and
      neflerefluiter (????). He even had the neflerefluiter glass which
      I'd never seen before. he's finding the beer hard to get hold of so
      he might not have it for much longer. The landlord wants to get more
      different types of beer in but he says that at the weekend it's more a Breezer
      & lager crowd. I liked the place :-)
      Cheers