ROOSENDAALS   BIERGILDE  


O.B.E.R.Tje

Zondag 11 september 2005 vond een van de maandelijkse gilde proeverijen plaats in het biercafé De Sjoes aan de Roosendaalse Oude Markt. Aangekomen waren de Obers Eddy en Thomas Oele al aan de bar gesignaleerd, eenmaal geïnstalleerd aan de proeftafel,vielen ook nog Werner en zijn proefmaat binnen. Na een welkomstwoord door Eef en Anton nam Ben Lodde de organisatie en presentatie over. Ben had voor het thema mixbieren gekozen; een drankje voor deze tijd, trendy maar niet alleen ‘grillig’. De proeverij nam een verrassende wending. Er werd ook zeker ‘echt bier’ geproefd!

Het eerste drankje was een smaakloze binnenloper: Cubana 59 gebrouwen door John Martin’s van 5 vol% alc gearomatiseerd met rum. Nergens te bekennen waar het bier gebrouwen wordt ook niet op de website van www.finestdrinks.be (Insiders zeggen bij Palm in Steenhuffel)De Cubana is een dik jaar op de markt en kan zonder opener worden geopend, een leuk marketinggadget. Onder de fles steekt met een ander flesje met kroonkurk en het spel kan beginnen…Het aroma was nogal weeig zoet, licht honing- achtig, iets van gembersiroop en zoete sherry. Kleur: amber donker goud, platgefilterd en gepasteuriseerd. Het mondgevoel was licht plakkerig. Er werd afgevraagd wat het basisbier is en of men toevallig de rum in het vat had gelaten. Weinig nasmaak en misschien wel te drinken als frisdrank en alleen als het ijskoud geschonken wordt. Een tegenvallende eersteling voor dit gezelschap. Volgens een van de proevers zit er zeker iets in wat in bier niet thuis hoort!

Bier twee was de Sputnik van 5,9 vol% alc, klinkt veelbelovend en Russisch maar deze droom kwam niet uit . Volgens de ingrediëntendeclaratie op het flitsende ‘disco’flesje komt het van de firma LZSA uit Zaragoza, Spanje. Ook op de website van www.sputnik-beer.com worden we niet veel wijzer. In plaats van rum zou hier wodka bij gekapt worden. Zoetig weëig, citrus groene appeltjes en rozijnen. Volgens Eddy; Dreft Citroen maar dan had er nog meer schuim opgestaan. Neutrale smaak. Platgefilterd en waarschijnlijk gepasteuriseerd. Hoofdbier is onbekend wel andere toevoegingen zoals glucosestroop, etherische oliën, ascorbinezuur, antyoxydanten , E300 en wodka aroma. Deze tekst ontbreekt overigens in bepaalde talen, waaronder de onze.. Van harmonisatie in de Europese warenwetgeving is nog lang geen sprake. De basissmaak werd vergeleken met flauwe, platte cider met een korte maar zoete nasmaak.

Foto: Rademacher, Raeren

Bij bier drie werden de aanwezigen aangenaam verrrast. Je zag het al meteen: Volop schuimend bier, licht troebel en een enthousiaste babbel kwam op gang. Het was de Rader Blonde van 6,5 vol% alc. volgens het etiket van Brennerei Rademacher uit het Belgische Raeren in het Oostkanton. Nergens lezen we dat het bier toch echt van bij Val-Dieu in Aubel komt.

Standaardbier is de Blonde van Val-Dieu van hoge gisting met nagisting met een toevoeging van jeneverbesdistillaat. In het aroma sterke maar niet super overheersende kruiden zoals peper, thijm, jeneverbes en zelfs lavendelbloesem werden genoemd. Het bier gaf een goed mondgevoel, kwam zeker zwaarder over dan de 6,5 vol%. Bittere nasmaak die best lang blijft hangen. Werd door vele proevers als ‘beste bier van de dag”beschouwd, gezien het evenwicht en de mate van doordrinkbaarheid.  www.rader.be

De Obers Werner en Thomas aan de proeftafel

Bier vier werd gepresenteerd: Een Frans mixbier dat niet echt in het rijtje thuishoort. Bij Fisher in de Elzas maakt men al deccenia dit aparte bier waarvoor men whiskymout gebruikt, er is dus geen drankje aan het bier toegevoegd. Adelscott van 6,6 vol% alc en een stamwort van 15,8 % werd positief ontvangen. De geur deed denken aan gerookte zalm, hout, rokerij, gebrande en geroosterde mout. In de smaak iets droogs maar ook iets van caramelzoet en alcoholisch. Deze flesjes waren uit een partij bestemd voor de Italiaanse en Poolse markt tht 11-06. In het Pools wel netjes een beperkte ingrediëntenlijst vermeld, in het Italiaans weer niet. De nasmaak was alcoholisch en iets bitterigs. Ruim voldoende volgens het panel.

Het voorlaatste bier was er wederom een van Val-Dieu, maar dan het zwaardere broertje: De Rader Ambrée van 10,5 vol%. Een zware klepper, iets te! Overheersend alcohol zonder uitgesproken kruidenboeket. In de geur zelfs een licht zurig opstootje. Vooral warm en alcoholisch in de mond, ‘slaat in de neus’! Typisch degustatiebier voor liefhebbers, vaak ook van sterkere dranken. Na drie flessen ‘dodelijk’!


Bier 6 en afsluiter was de verrassing van de dag. Obers laten zich graag verrassen. Ben had veel moeite gedaan om speciaal hier stout met toegevoegde ruby port te presenteren, de enige 10 flessen in Nederland!! Voor mij een totaal onbekend bier maar wel zeer evenwichtig bitterheid met een zoetje. Duidelijk het eerste en enige bittere bier van de dag. De geur was redelijk neutraal, dit viel als enige , wat tegen.O’Hanlon’s Original

Port Stout van 4,8 vol% alc in een halve literfles met nagisting en gebrouwen in het Engelse Whimple, Devon is herhaaldelijk in de prijzen gevallen bij Camra en op de World Beer Cup. Een uitstekend digestief bier! Tht. 23-03-06. www.ohanlons.co.uk

                Ben’s keuze

Na de proeverij werd er nog wat nageproefd in het café onder het genot van een of meerdere Chouffe van het vat. De Roosendaalse biergildebroeders zullen zeker van de partij zijn bij onze grote proeverij van december in de Heuvelhal. Dank aan Ben voor de presentatie. Moraal van dit proefverhaal: Lang niet alle mixbieren zijn bieronwaardig! Probeer ook zelf eens wat te mixen, uw ervaringen zijn altijd welkom!,

JM van Bragt