ROOSENDAALS   BIERGILDE  


ROOSENDAALS BIERGILDE PRESENTEERT ZICH

ROOSENDAAL - Sinds 17 november 2002 is Roosendaal een smakelijke vereniging rijker. Op deze datum werd namelijk het Roosendaalse Biergilde opgericht. Dit gilde dat bestaat uit een groep van 35 personen (31 mannen en 4 vrouwen) beoordeelde in de afgelopen periode een kleine honderd bieren en maakte diverse uitstapjes naar brouwerijen en bierproeverijen. "Het leuke is om je persoonlijke smaak te delen en erover te praten. En wat de één smerig vindt, vindt de ander juist heerlijk bier", lacht voorzitter Eef Stoopendaal van het Roosendaals Biergilde. Komend weekeinde wil dit gilde het Roosendaals publiek een palet van een vijftal speciaalbieren laten proeven.

Door Jenneke Kunst,

Op zondag 3 november 2002 vertrok een kleine delegatie mannen vanuit Roosendaal richting België, waar in Antwerpen de jaarlijkse '24 uur van het Belgische speciaalbier' plaatsvond. Dit is het grootste en belangrijkste bierfestival van België - dat dankzij de rijkdom aan biersoorten het bierland bij uitstek genoemd mag worden -en trekt duizenden belangstellenden vanuit de hele wereld aan. Proeflokaal
Het Roosendaals Biergilde streeft er naar om de bierkennis van haar leden en /of genodigden te vergroten, te delen of over te brengen. Men wil duidelijk een onderscheid maken tussen bierdrinkers en bierproevers. Café de Sjoes werd ingericht als proeflokaal, dat goed bij een biergilde past. De naam Sjoes heeft namelijk zijn oorsprong in het Limburgse. Sjoes is een kleurrijke melange van twee klassieke biersoorten en ontleent zijn smaak aan een harmonie van pils en oud bruin. Door deze combinatie ontstaat een uniek bier dat reeds decennia in de Limburgse herbergen geliefd is. Eef Stoopendaal: "Elke eerste zondag van de maand houden we om 15.00 uur in De Sjoes een bierproeverijbijeenkomst. Daarvoor gaan dan van tevoren minstens twee leden op zoek naar diverse typen bier. Daar zoeken ze achtergrondinformatie bij zodat ze het een en ander kunnen vertellen over de herkomst, het brouwproces en de speciale eigenschappen van het bier. Elk lid komt een keer aan de beurt om op zo'n bierproeverijbijeenkomst te vertellen.

Daar komt hij of zij niet onderuit!" Belangrijk aspect van het bierproeven is dat smaak persoonlijk is. Door te discussiëren met andere "Wat de één smerig vindt, vindt de ander juist heerlijk bier"


deelnemers over datgene wat men proeft, bouwt men een zogenaamd referentiekader op. Dit is nodig om later bieren te herkennen en in bepaalde groepen te plaatsen.

Deskundigen
Om aan de benodigde kennis te komen worden ook specialisten uitgenodigd om de leden te leren proeven. Zo is bijvoorbeeld Jan Bos, volgens Eef Stoopendaal "de goeroe op het gebied van bieren", een keer in het proeflokaal geweest. De leden van het biergilde leren zo waar je op je tong bitter, zoet of zuur proeft, hoe hop smaakt en wat geeft koriander of curaçaoschil voor specifiek karakter aan een bier geeft. Ook worden leveranciers van speciaalbieren uitgenodigd die het brouwproces uitleggen. "Elke brouwer heeft zijn eigen palet bieren, zoals van de Scheldebrouwers uit Zeeland die ook al eens op een bijeenkomst geweest is", aldus de voorzitter. Naast dit alles brengen de leden van het Roosendaals Biergilde ook bezoekjes aan Nederlandse en Belgische brouwerijen, wat ook weer bijdraagt aan hun algemene basiskennis over bier.

Proost!
Komend weekeinde, tijdens de openingstijden van het Hap-Stap festival, is het Roosendaals Biergilde aanwezig op het terras van café De Sjoes op de Markt. Vanaf vrijdagavond 20 augustus kunnen geïnteresseerden of bierliefhebbers hier uit een vijftal speciaalbieren een keuze maken van drie bieren op een palet. Het Roosendaals Biergilde, dat herkenbaar is aan de witte blouses, nodigt iedereen uit om langs te komen en te proeven. Men kan kiezen uit een Nederlandse tripel en blond, twee Belgische streekbieren en een Belgische Abdijbier. Proost!