ROOSENDAALS   BIERGILDE  


Brabants bierpallet op HapStap

Roosendaal - In verband met de festiviteiten rond Brabant 900 komt het Roosendaals Biergilde met een toepasselijk pallet aan speciaal bieren uit het hertogdom Brabant in het komende weekend tijdens HapStap.


Negen eeuwen geleden in 1106, werd aan de graaf van Leuven de hertog titel verleend. Hij en zijn nazaten maakten daarvan gebruik om hun macht en hun grondgebied te vergroten. Uiteindelijk ontstond zo het hertogdom Brabant, een van de toonaangevende gewesten van de Nederlanden. Het omvatte de huidige provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het hoofdstedelijke gewest Brussel.

Roosendaalse Arnulfus Tripel
Enige tijd later schonk Arnulfus de Brabander, vermoedelijk een telg van het Vlaamse adelgeslacht Berthout, Heren van Grimbergen, goederen in en om Nispen aan de Abdij van Tongerlo. Deze geestelijke heeft dit in een acte laten vastleggen in 1157.
Doordat de norbertijnen van deze Abdij van Tongerlo in de eeuwen daarna aan de ontwikkeling van Roosendaal en omgeving hebben bijgedragen, heeft het Roosendaals Biergilde voor hun nieuwe bier gekozen voor de naam Arnulfus. Op maandag 22 mei heeft namelijk deze actieve vereniging een eigen ontwikkeld bier op de lokale markt gezet; Arnulfus Tripel genaamd. Een van de brouwers die dit gilde rijk is, heeft vorig jaar zijn eigen bierbrouwsel laten proeven. Tijdens deze maandelijkse proeverij waren de leden het er over eens dat hier iets mee moest gebeuren.

Peter Broos, de bedenker van de receptuur van de tripel, droeg de rechten over aan de vereniging. Deze is opgepaste wijze gaan zoeken naar een brouwerij en kwam uit bij Brouwerij de 3 Horne. Na gesprekken tussen leden van het bestuur en de eigenaar van de brouwerij Sjef Groothuis kwam men al snel tot een overeenkomst. In de afgelopen periode is de Roosendaalse Tripel daar gebrouwen, gebotteld en in Roosendaal afgeleverd.
Tijdens het komende weekend is dit lokaal ontwikkelde product te verkrijgen bij: Biercafé De Sjoes, Proeverij Caruso, Steakhouse Captain Cook, De Moriaan eten&drinken, Het Verkadehuis, De 3 Weesgegroetjes en het Wapen van Roosendaal. Daarnaast is dit speciaal bier natuurlijk ook te proeven in de stand op het HapStap van het Roosendaals Biergilde. Naast deze Roosendaalse Tripel worden ook hier bieren geschonken uit Hilvarenbeek, Kaatsheuvel en uit Vlaams - en Waals Brabant. De fijnproevers kunnen een keuze uit bovengenoemde speciaal bieren maken. Op een palletje worden naar keuze een drietal proefglaasjes voor een eenheidsprijs met de bijbehorende achtergrondinformatie geserveerd. Proost!

Koken met Arnulfus
Een aantal lokale koks hebben in de afgelopen periode geëxperimenteerd in de keuken met de aangeboden Arnulfus. Peter Kesseler van het Verkadehuis is op zoek gegaan naar regionale ingrediënten voor zijn biergerecht zoals rabarber uit Wouw en paling uit de Biesbosch. De koks van Proeverij Caruso vonden een mooie combinatie met deze zachte tripel in een ovenschotel met roodbaarsfilet. Herman Leijnse van restaurant De Belofte serveert zelfs tijdens HapStap een mals speenvarken samen met een Arnulfussaus. Jeremy Vermolen van Eethuis Den Dieje heeft onlangs de Arnulfus Tripel tijdens zijn kookprogramma Lijn 4 op RTL4 gepresenteerd. Naast de resultaten van bovengenoemde koks, leveren Steakhouse Captain Cook en restaurant De Moriaan ook een bijdrage. Deze verrassende kookresultaten zijn op schrift gezet en worden in de komende periode uitgereikt of zijn te lezen op www.arnulfusbier.nl
Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Anton Walravens van het secretariaat onder nummer 0165-552778 of kijk op www.roosendaalbiergilde.nl